Összerúgta a port Jászkisér polgármestere a jászberényi tankerülettel

Megosztás

Első körben az illetékes minisztérium nem járult hozzá, hogy a református egyház fenntartásába kerüljön át a jászkiséri Csete Balázs iskola. A polgármester emiatt kemény szavakkal illette az eljárásban résztvevő Jászberényi Tankerületi Központot, és tovább harcol azért, hogy az egyház átvehesse az állami iskolát.

A Csete Balázs iskola református kézbe adásának gondolata másfél éve merült fel a jászkiséri városvezetésben. Ennek érdekében elindult egy folyamat, aminek részeként a Jászberényi Tankerületi Központ március 28-án véleményezési eljárást tartott Jászkiséren. Erre a Csete Balázs Általános iskola diákönkormányzatát, alkalmazottait és a szülőket, hívta, hogy tájékozódjanak és szavazzanak arról, hogy az iskola fenntartói jogait a Jászkiséri Református Egyházközség átvehesse. 

A Diákönkormányzat 17 igennel 2 nem szavazattal, az iskola dolgozói 38 igennel 8 nemmel, a szülők 120 igennel és 9 nemmel hozták meg döntésüket arról, hogy a Csete Balázs Általános Iskola református egyházi fenntartásba kerüljön.

Lukácsi György polgármester május elején azt közölte, azt a tájékoztatást kapta, hogy a tankerületi véleményezés alapján az illetékes minisztérium nem járult hozzá, hogy az iskola fenntartói jogait a Jászkiséri Református Egyházközség átvehesse.

Majd indulatosan közölte:

“Álláspontunk szerint, a véleményezési eljárást és szavazást lebonyolító Jászberényi Tankerületi Központ nem teremtette meg a jászkiséri lakosoknak az ilyen felelős döntéshez szükséges szavazás megfelelő körülményeit és feltételeit.Az eljárás módját, a hazudozást, az önző egyéni érdekek átmeneti győzedelmeskedését nem tudom elfogadni, és nem is tűröm meg!
A gyerekek, a szülők, a pedagógusok, a roma és a városi képviselő-testület, a presbitérium, az egész település döntését söpörték le! Elvették gyerekeinktől a magas színvonalú oktatást, az Erzsébet tábort, a szülőktől a fegyelmezett, biztonságos intézményt, a pedagógusoktól a plusz juttatásokat, a várostól a jövőt!”

Lukácsi a Jászsági Térségi Tv-nek nyilatkozva elmondta, a kifogás az volt, hogy kevés szülő nyilvánította ki a véleményét. Ezért egy hétvégén felkerekedtek és újabb aláírásgyűjtésbe kezdtek. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen mint közzétette, 415 gyermek szülőjének 286 igen szavazata, ami 68,9%-os támogatói kinyilvánítást jelent, immár elegendő lehet ahhoz, hogy újragondolják az ügyet a minisztériumban.

Ennek érdekében levelet írt a belügyminiszternek és az államtitkárnak. 

Ebben azt írta, hogy “Városvezetőként kötelességem, hogy a jászkiséri emberek döntését és akaratát képviseljem! Én nem valami ellen, hanem valamiért harcolok!”

Mint a Jászsági Térségi Tv közölte, május 31-ig, a döntés meghozataláig a Jászberényi Tankerületi Központ az ügyben nem nyilatkozik.

Forrás: Jászsági Térségi Tv

Nyitóképen Lukácsi György, kezében az immár elegendő számú szülői támogatói aláírásgyűjtő ívekkel

Fotó: Lukácsi György Facebook

Kapcsolódó cikkek